Kezdőoldal

Önkormányzat

Közérdekű adatok

Adatkezelési tájékoztató

Intézményeink

Pályázataink

Közbeszerzés

Nemzetiségi Önkormányzatok

Civil szervezeteink

Egyházak

Partner település

Hírek, hirdetmények

Nyomtatványok

Közérdekű információk

Látnivalók

Szálláshelyek

Galéria

GDPR Adatvédelem

Települési Arculati Kézikönyv

Óvodai, bölcsődei beiratkozás

Álláspályázatok

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Közművelődési Munkaterv

Választás 2024

Kardoss Emlékszoba

Elérhetőség:
7696 Hidas, Kossuth u. 50/II


Közérdekű Muzeális Kiállítóhely.
Az Emlékszoba felavatására 2009. június 6-án került sor a Polgármesteri Hivatal emeleti termében, Kardoss Kálmán 170. évfordulója tiszteletére. A hivatal épülete korábban a Kardoss család tulajdonát képezte.

Az Emlékszobában 100 évnél régebbi emlékek, apró személyes tárgyak, fényképek, újságcikkek idézik a kort, melyben Kardoss Kálmán értékes, hasznos életét töltötte. Az érdeklődők számára az Emlékszoba megtekintése a hét minden napján rendelkezésre áll.
Cél, hogy a kiállítás anyagai idősektől, fiataloktól kezdve a szakmai közösségeken keresztül a művelődő alkotó közösségekig domináns szerepet töltsön be a kultúraközvetítésben.

Tájház

Elérhetőség:
7696 Hidas, Kossuth u. 111.


A község évtizedes múltját foglalja magába a Tájház, mely a jelen és a jövő nemzedék számára példaértékű. Híven tükrözi a község lakóinak összefogását, erejét, akaratát, a nemzetiségek békés egymás mellett élését.

A lelkes támogató szervezők, intézmények csak tovább erősítik egy közérdekű muzeális intézmény alakulását, fennmaradását. A székelyek és a svábok békés egymás mellett élését reprezentálja a Hidas, Kossuth Lajos utca 111. szám alatt lévő Tájház, mely a székelyek és németek / svábok / tárgyi emlékeit őrzi.

Az összegyűjtött anyag 90 %-a a lakosság adománya, kisebb része vásárlás útján került a gyűjteménybe. Megtalálható az épületben a berendezett székely és német szoba, a konyhában a motolla, cséphadaró, mosóteknő dörzsölő fával, istállóban mezőgazdasági eszközök, ekék, sorhúzók, lószerszámok és sok egyéb tárgy. Egyik helyiség állandó kiállítási tárgyai, a régi, korbeli fényképek, magyar és német nyelvű hímzett falvédők, asztalterítők, fésű és kefetartók. Ezen tárgyak tükrözik a XX. század első felének ízlésvilágát.

A tárgyi emlékek gyűjtése közben szellemi hagyaték felé is fordult a figyelem. Tekintélyes néprajzi és történelmi anyag gyűlt össze. A ház a XIX. századi német építőművesség jeles reprezentánsa, egy gazdag német földműves, Johann Lukas tulajdona volt a szomszéd házzal együtt. Az épület több lépcsőben épült. Négy szakasza három különböző padlószinten helyezkedik el, igazodva a hátrafelé lejtő udvarhoz. Az első egység a szoba-konyha-szoba beosztású lakóépület. Ezt követi a külön fedél alatt álló nyárikonyha-kamra, a nyári konyhából nyílik a kőpince és itt van a padlásföljáró is. A ház még egy kéthelyiséges lakrészt, valamint istállót, kocsiszínt és pajtát foglal magában. Az épület kő alapú vályogfalakkal – a hatodik- hetedik helyiségnél vert fallal, az istállónál téglafallal – mestergerendás, szalmapólyás födémmel, fachwerk oromzatú tetőszerkezettel, két szabad kéménnyel, igényes és esztétikus ablakokkal, ajtókkal, gazdagon tagolt homlokzati vakolat architektúrával készült. Az utcai kerítés – mecseknádasdi monolit kőből faragott pilléreivel, vaskapuival, a nagykapun a tulajdonos J L monogramjával – jó kvalitású kézműves munka.

Az 1920-40-es években az egész ház bér-avagy cselédlakásként funkcionált, a II. világháború végén az első két helyiségben postahivatal működött. A tulajdonost és családját kitelepítették Németországba, helyükre az andrásfalvi Biszak család került 1945-ben. A falon átbujtatott takaréktűzhely egyedülálló az egész országban egyetlen ismert példánya létezik Hidason. Ennek a kályhának a mása került beépítésre a konyhába ill. a sütő része a sváb szobába. Rendkívül szép az első szoba népi rokokó faragott ajtaja, és vasalata.

A háznak a pontos mása helyet kapott a szentendrei skanzen dél-dunántúli tájegységében. Dr. Zentai Tünde muzeológus, Videcz Ferencné segítségével 620 műtárgyat gyűjtött községünkben a szentendrei ház berendezésére. A házban székely szobát, sváb szobát, egy konyhát –XX. sz. eleji berendezéssel láthatnak a látogatók. A nyitott kéményű nyári konyhában régi eszközöket tekinthetnek meg. Például gereben, motolla, tiloló, gyapjúfésű, szilvaaszaló, vaslábas, szalmatálak stb. Berendeztünk egy vendégszobát és egy kiállítási helységet is, melyben nagyanyáink falvédőit mutatjuk be magyar és német nyelvű felirattal. Ebben a helyiségben kaptak helyet a régi dísztörölközők, fésű és kefetartók is. Az istállóban a gazdálkodás eszközeit mutatjuk be. Itt látható kiállításunk legrégibb darabja, az 1793-ból való szőlőprés.

A Tájházban látható tárgyakat Videcz Ferencné, helytörténész gyűjtötte össze. Az ő vezénylete alatt született meg a Hidasi Tájházért Egyesület is, melynek feladata a ház karbantartása, s egyéb teendők elvégzése.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum leírása a hidasi tájházrólLakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években című kiállítás közzétett sajtóanyaga letölthető PDF formátumban

Tamási Áron Művelődési Ház


Nagyobb térképre váltás

Hétfő:
Kedd:
Szerda:
Csütörtök:
Péntek:
Szombat:
Vasárnap:

Elérhetőség:
7696 Hidas, Erkel Ferenc utca 8.
Telefon: 72/457-101
Fax:
E-mail: hidasonkormanyzat[kukac]gmail.com

Hidas Posta
nyitvatartása7696 Hidas, Kossuth Lajos u. 24.
Telefon: (72) 457-100
Fax: (72) 457-124

Hétfőtől péntekig:
07:40 – 12:00 12:30 – 15:40
Szombat, vasárnap: zárva

Orvosi rendelés
Dr. Csákármis Ilona,
háziorvos7696 Hidas, Petőfi Sándor utca 2/b
Mobil: (+3670) 773-2785
Telefon: (21) 202-9861

Hétfő: 08:00 - 12:00 óra
Kedd: 12:00 - 16:00
Szerda: 08:00 - 12:00 óra
Csütörtök: 08:00 - 12:00 óra
Péntek: 08:00 - 12:00 óra


Könyvtári
nyitvatartásKönyvtáros: Szőke Boglárka
Helyszín: Művelődési Ház
7696 Hidas, Erkel Ferenc utca 8.
Telefonszám: 72/457-101

Hétfő: 16:00-19:00
Kedd: 16:00-19:00
Szerda: 16:00-19:00
Csütörtök: 16:00-19:00
Péntek: szünnap
17 és 19 óra között hírlap és könyvkiszállítás zajlik.

Látogatóink 2013. december 1-től, eddig 175880 oldalunkat tekintették meg

Minden Jog Fenntartva © 2013 Adatvédelmi Szabályzat | © MBM Stúdió 2013.
Utolsó módosítás: 2024. április 11. csütörtök